Bruna gaat ook in de Bloemen!

Dit is toch echt nieuws mensen! En voor velen in de sierteelt, en dan voor voornamelijk bloemisten, een schok. Deze hebben ze niet aan zien komen.
Toch is het een logische ontwikkeling. Bloemen en planten zijn namelijk helemaal niet romantisch meer. Bloemen hebben al hun esthetische waarde al een tijd geleden verloren. Tegenwoordig is voor velen het kopen van een bos bloemen tot niets meer verworden dan het uit een schap pakken van een boek, tijdschrift of een reep chocola.

Bruna gaat ook in de Bloemen

De-Romatificatie

Door alle technieken, efficiency en grootschaligheid te laten zien op websites, sociale kanalen en andere media uitingen, zijn de allermooiste bloemen en planten verworden tot nietszeggende massaproducten. Bloemen en planten zijn ge-deromantificeerd en hebben hun esthetiek verloren.

Ik kijk veel naar websites en andere online uitingen van kwekers en groothandels. Daar zie ik massaproductie met substraatmatten. Belichting. Gewas zover het oog reikt. Het zijn fabrieken. Ik zie siertelers trots filmpjes plaatsen van hoezen die door robots om bloemen worden geblazen, machines die potten vastpakken, vrachtwagens met grote roetwolken uit de uitlaatpijp, duizenden karren in de veiling, lopende banden, elektrotrekkers, het gevoelloos inpakken van bloemen in dozen, etc, etc.
En dan uiteindelijk zie je de bloemen in het schap in de bouwmarkt, supermarkt en bloemenwinkel. En dan nu dus ook de Bruna. Een suffere plek voor bloemen kan je bijna niet bedenken.

Alles wat fout kan gaan qua beeldvorming gaat ook fout in de sierteelt.

Wie brengt de romantiek en esthetiek van bloemen en planten terug?

Ik mag toch hopen dat al die mooie bloemenwinkels die we in Nederland hebben een beter kanaal zijn dan de Bruna om het romantische gevoel en esthetiek die bij bloemen horen te laten zien en ervaren.
Maar dan moeten bloemisten zich wel beseffen dat ze niet meer in de business zitten van bloemen en planten verhandelen.
De bloemist van de toekomst zit in de business van belevingen en ervaringen.

Tagged on: